Staat het Vrijheidsbeeld in New York ook op jouw bucketlist?

Stedentrip New York Hotels Handige Reislinks
Vrijheidsbeeld New York

Als iets de stad New York kenmerkt is dat wel het Vrijheidsbeeld ofwel de Statue of Liberty in de New York Bay. Wanneer je op stedentrip naar New York gaat dan is een bezoek aan het Vrijheidsbeeld zeker iets wat hoog op je lijstje zal staan. Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen over een stedentrip naar New York? Bezoek dan ons forum over stedentrips naar Noord-Amerika.

Vrijheidsbeeld New York

Het Vrijheidsbeeld in New York is van oorsprong een cadeau van Frankrijk als teken van vriendschap en ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring, de Declaration of Independence. Sinds de inhuldiging in 1884 staat het beeld symbool voor vrijheid. Het originele beeld is in 1870 gemaakt door de Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdi en staat in de Jardin du Luxembourg in Parijs. Dit beeld was de basis voor het Vrijheidsbeeld in New York.

Het Vrijheidsbeeld, zoals het nu in New York staat, is gebouwd op een staalconstructie van Gustave Eiffel en zou in de eerste instantie ergens anders komen te staan. In het Frans was de eerste naam: “La liberté éclairant le monde” of in het Nederlands: “de vrijheid die de wereld verlicht”.  Het moest komen te staan aan het begin van het Suezkanaal maar Egypte had onvoldoende financieel middelen.

Het beeld, een vrouw, waarvan gedacht wordt dat de moeder van Bartholdi model heeft gestaan, heeft in de rechter hand een vrijheidsvlam en op de linker arm een plaquette met opdruk: “JULY IV MDCCLXXVI”, wat staat voor 4 juli 1776, de dag van de Onafhankelijkheidsverklaring.

Gedurende het bestaan van het Vrijheidsbeeld zijn er diverse restauratiewerkzaamheden geweest. Na de aanslagen van 11 september 2001 is het monument ook enkele jaren gesloten geweest voor bezoekers. Op 4 juli 2009 is de kroon van het monument weer geopend voor bezoekers.

Vrijheidsbeeld bezoeken

Je kan het Vrijheidsbeeld op diverse manieren zien en bezoeken. Je kan bijvoorbeeld alleen een rondvaart maken rond Libert Island of daadwerkelijk het eiland bezoeken. Er zijn combinaties te doen waarbij je Liberty Island, Ellis Island en Battery Park bezoekt. Wanneer je het Vrijheidsbeeld in wilt dan moet je deze tickets ver van te voren reserveren. Uiteraard kan je het Vrijheidsbeeld ook prachtig zien tijdens een rondvlucht met een helikopter.

Wanneer je een uitje wilt maken naar het Vrijheidsbeeld dan adviseer ik je een kijkje te nemen op de website van GetYourGuide of Viator. Bekijk hier alle mogelijkheden voor uitjes naar het Vrijheidsbeeld en lees goed de reviews zodat je helemaal op de hoogte bent en je tour aan je verwachtingen voldoet. Bedenk dus goed wat je wil en verwacht van je bezoek aan het Vrijheidsbeeld, zo voorkom je een teleurstelling.

Misschien is het een idee om één van de New York passen aan te schaffen, deze kunnen interessant zijn als je nog meer bezienswaardigheden wilt gaan bezoeken in New York of gebruik wilt maken van een hop-on, hop-off bus.

Voetstuk (Pedestal Tickets)

Naast een rondvaart rond Liberty Island kan je ook het eiland bezoeken en de sokkel beklimmen. Voor een bezoek aan de sokkel heb je een Pedestal Ticket nodig welke ver van te voren gereserveerd moeten worden. Klik hier voor een bezoek aan het Vrijheidsbeeld en beklim het voetstuk.

Kroon (Crown Tickets)

Wanneer je de kroon wilt bezoeken moet je naast vele honderden traptreden ook enkele veiligheidscontroles trotseren, als je überhaupt al kaartjes hebt kunnen krijgen. Wanneer je de kroon mag bezoeken moet je er rekening mee houden dat je naast een fotocamera en je medicijnen, niks mee naar boven mag nemen. Crown Tickets zijn alleen via officiële kanalen veilig te bestellen en maanden van te voren vaak al uitverkocht. Meer informatie kan je vinden op de website van de Amerikaans National Park Service.


Wil je het Vrijheidsbeeld bezoeken? Klik hier voor de route en kaart in Google Maps.

Vrijheidsbeeld Weetjes

Mogelijk heb je vragen over het Vrijheidsbeeld en ben je op zoek naar leuke weetjes voor een werkstuk, spreekbeurt of gewoon uit interesse voor een komende stedentrip naar New York. Wij hebben de belangrijkste voor je verzameld.

Hoe hoog is het Vrijheidsbeeld?

Het beeld zelf is 46 meter hoog maar staat op een hoge sokkel. Wanneer je de sokkel gaat meetellen dan is het hele Vrijheidsbeeld 93 meter hoog.

Hoe oud is het Vrijheidsbeeld?

In 1884 is het beeld gemaakt in Frankrijk waarna het in 1885 in de haven van New York arriveerde. De inhuldiging van het Vrijheidsbeeld vond plaats op 28 oktober 1886. Het Vrijheidsbeeld is dus ruim 132 jaar oud.

Wie heeft het Vrijheidsbeeld gemaakt?

Het originele beeld is in 1870 gemaakt door de Fransman Frédéric Bartholdi en staat in de de Jardin du Luxembourg. Dit was de basis voor het beeld zoals het nu in New York staat. De staal constructie in New York is ontworpen door Gustave Eiffel.

Kan je in het Vrijheidsbeeld?

Ja dit kan! Lees hierboven hoe je op het voetstuk kan komen of zelfs helemaal naar boven in de kroon kan.

Vrijheidsbeeld Parijs

In Parijs staan enkele kopieën van het Vrijheidsbeeld. Het grootste is 11,5 meter hoog en staat in de Seine vlak bij de Eiffeltoren. Naast het formaat heeft dit beeld nog een groot verschil. Op deze plaquette staat ook de datum van de Franse Revolutie, 14 juli 1789.


Wil je het Vrijheidsbeeld in Parijs bezoeken? Klik hier voor de route en kaart in Google Maps.

Links New York

Vrijheidsbeeld review

Ben jij weleens naar New York geweest en heb je een bezoek gebracht aan het Vrijheidsbeeld? We ontvangen graag je beoordeling via de onderstaande reacties.

Foto’s: ©iLoveStedentrips & Emanuel Damsteeg

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. iLoveStedentrips stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Over Guido Damsteeg 23 Artikelen
Ik ben de oprichter en eigenaar van I Love Stedentrips. Mijn hobby's zijn reizen, fotograferen en vooral veel "internetten". Dit alles probeer ik nu te combineren op deze website. Ik hoop dat je het leuk vindt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*