Auschwitz Arbeit Macht Frei bord Waar ligt Krakau?

Krakau, ook wel Krakow, is een stad in het zuiden Polen. Met circa 770.000 inwoner is Krakau de tweede stad van Polen achter Warschau. Krakau staat verder bekend als een van de belangrijkste cultuursteden en hierom staat het stadscentrum van Krakau op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Andere bekende of grote steden in Polen zijn: Warschau, Katowice, Wroclaw, Gdanks, Łódź en Poznań.


Kaart en route naar Krakau in Google Maps, klik hier.

Reisinformatie Krakau

Inwonersaantal: 770.000
Oppervlakte: 327 km2
Vliegtijd (vanaf Amsterdam): 1 u. 50 m.
Afstand (Utrecht – Krakau): 1220 km (12 u.)
Meer informatie:

Reisgidsen

Reisgidsen, reisboeken of kaarten van Krakau of Polen zijn online te koop bij Bol.com, de webwinkel van de ANWB of bij reisboekhandel De Zwerver.

Reisaanbod

Wil je op stedentrip naar Krakau of op vakantie naar Polen klik dan naar de onderstaande (online) reisbureau’s voor goedkope aanbiedingen.

Losse vliegtickets en hotels kunt u zoeken en boeken via onze speciale pagina’s.

Vliegtickets Krakau

Er gaan dagelijks veel directe vluchten naar Krakau. Klik op de onderstaande links voor de goedkoopste vliegtickets naar Krakau.

Je kan ook via de websites van KLM en Transavia rechtstreekse vliegtickets naar Krakau reserveren.

Hotels Krakau

Als je een stedentrip naar Krakau zelf gaat samenstellen dan heb je een goed hotel nodig. In Krakau zijn goedkope hotels maar ook luxe dure hotels. Klik op de onderstaande links voor alle hotels in Krakau.

Autoverhuur Krakau

Auschwitz Birkenau ingang Op de luchthaven van Krakau kan je een auto huren om zelf naar de stad te rijden. Vanuit Krakau worden diverse tours georganiseerd naar Auschwitz maar je kan natuurlijk ook een auto huren en er zelf heen rijden. Dit rit naar Auschwitz duurt circa 1,5 uur vanuit het centrum. Klik op de onderstaande links als je een auto wilt huren.

Excursies & Uitjes

Krakau ligt in het zuiden van Polen en staat bekend als een van de belangrijkste culturele steden van oost Europa. Krakau is de enige stad van Polen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard is. Wanneer je naar Krakau gaat is een bezoek aan Auschwitz een echt must! Je kan de indrukwekkende rondleidingen vanuit Krakau hier, of hier, vooraf reserveren. Ook de Wieliczka zoutmijn nabij Krakau is een echte aanrader! Door de stad rijden hop on, hop off bussen waar je de stad mee kan bezoeken. Je kan in 24, 48 of 72 uur onbeperkt reizen langs de mooiste bezienswaardigheden van Krakau. De meeste van deze uitjes en tours kan je het beste vooruit reserveren. Dit voorkomt dat je in lange wachtrijen komt te staan of dat bepaalde bezienswaardigheden vol zijn en niet bezocht kunnen worden. Klik op de onderstaande links en reserveer de mooiste tours.

Krakau zoutmijn Wielickza
Wielickza zoutmijn bij Krakau

Geld

In Polen maakt men gebruik van de Poolse Złoty (PLN).

Luchthavens

Krakau heeft één luchthaven, Krakau Airport (KRK). Krakau Airport ligt ten westen van Krakau op 15 km afstand van het centrum van Krakau. Met de auto ben je in circa 25 minuten in het centrum van de stad. Vanuit Krakau Airport kan je met de bus en de trein naar het centrum van de stad. Je kan bij Viator ook diverse privétransfers reserveren die je vanaf de luchthaven naar je hotel brengen.

Naam: Krakau Airport
Adres
: ul. Kpt. M. Medweckiego 1, 32-083 Balice, Polen
IATA-luchthavencode: KRK
ICAO-luchthavencode: EPKK
Alias: John Paul II International Airport en Krakau Balice Airport

Weer en klimaat

Krakau heeft een gematigd landklimaat. De zomers zijn vaak warm en er valt niet veel regen. De lente en herfst zijn erg onvoorspelbaar. De beste periode voor een bezoek aan Krakau is de lente. In deze periode is de temperatuur vaak lekker en nog niet heet. De gemiddelde maximale temperaturen zijn in de zomer rond de 24 graden en in de winter rond het vriespunt. Het betreft hier gemiddelde temperaturen, uitschieters zijn altijd mogelijk.

Taal

De officiële taal in Polen is Pools. Gebruik Google Translate om Pools te vertalen naar Nederlands.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Polen heb je geen visum nodig. Een geldige identiteitskaart of paspoort is voldoende.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Polen en Nederland en ook de zomertijd loopt gelijk aan die van Nederland.

Hulpdiensten

Hopelijk is het niet nodig maar mocht je in geval van nood hulp nodig hebben in Polen van politie, brandweer of ambulance gebruik dan de onderstaande alarmnummers.

  • Ambulance: 112
  • Politie: 112
  • Brandweer: 112

Krakau

Foto’s & Video’s

Foto’s Krakau: Google afbeeldingen
Video’s Krakau: YouTube

Foto’s: ©Cindy ten Bosch