Alhambra in Granada

Handige Reislinks
Alhambra in Granada Spanje

In Andalusië, het zuiden van Spanje, staat één van de beroemdste bouwwerken van de wereld, het Alhambra. Het Alhambra ligt op een steenworp afstand van Granada en wordt jaarlijks door vele toeristen bezocht. Het Alhambra ademt geschiedenis omdat door de eeuwen heen diverse culturen hun invloed op het bouwwerk gehad hebben. Het bouwwerk heeft gediend als fort en als paleis. Er zijn invloeden te vinden uit de Christelijke en Islamistische cultuur soms zelfs in één object.

Binnenkant van het Alhambra in Granada Spanje

Geschiedenis

Het Alhambra, ook wel Rode Paleis, is een middeleeuws bouwwerk dat gedurende de eeuwen dienst heeft gedaan als fort en paleis. De eerste betrouwbare bronnen spreken over een fort dat rond 889 is gebouwd op romeinse fortificaties. Tot halverwege de 13de eeuw is er weinig gebeurd op de locatie van het Alhambra maar dit veranderde toen de Moorse Emir Mohamed ben Al-Ahmar de locatie vond. Hij liet het reeds vervallen fort opknappen en een paleis bouwen.

In 1333 besloot Yusuf de Eerste, Sultan van Granada het paleis te gaan betrekken. De Sultan van Granada liet het paleis ombouwen tot een Koninklijk paleis.

Reconquista

In 1492 vond de “reconquista” plaats. In dit jaar werden de paleizen en het land, door de Christenen heroverd. De Christelijke macht vestigde op de plaats van het Alhambra, het Koninklijk Gerecht. Op de locatie van het Alhambra werden sinds dien tal van bestuurlijke beslissingen genomen. Christoffel Columbus kreeg hier zijn koninklijke toestemming en de middelen om een handelslijn met Azië op te zetten. De Moorse bouwwerken kregen steeds meer Christelijke invloeden en stijlen uit de renaissance.

Karel de V

Karel de vijfde gaf opdracht voor de bouw van een nieuw paleis dat in 1526 werd gebouw. Dit nieuwe paleis, in de stijl van de late renaissance, en het eerder gebouwd paleis vormen tot op de dag van vandaag nog voor een unieke bouwwerk. Een bouwwerk met met invloeden uit de zowel de Islamitische cultuur als de Christelijke cultuur.

Het Paleis van Karel V, Alhambra Granada.

De afgelopen eeuwen zijn er nog wel aanpassingen gedaan. Zo zijn bijvoorbeeld muren weggehaald zodat gangen bereikbaar werden en ook zijn er ontbrekende teksten aangevuld.

Bezienswaardigheden Alhambra

Binnen het Alhambra zijn diverse bezienswaardigheden te vinden. Het Mexuar, het oudste gedeelte van het Alhambra. Het Palacio de Comeres wat gebouwd is rond het Patio de los Arrayanes. De prachtige marmeren fontein met 12 leeuwen op het Palacio de los Leones. Breng ook zeker een bezoek aan de vele mooie zalen en verschillende torens.

Waar ligt het Alhambra?

Alhambra ligt op een heuvel ten oosten van de stad Granada in Spanje en ligt op circa 1,5 uur rijden vanaf Torremolinos. Vanaf Marbella en Almería duurt een autoritje naar Alhambra circa 2 uur. Vanuit Sevilla bereik je Granada en Alhambra in circa 2,5 uur.

Wil jij Alhambra in Granada bezoeken? Klik hier voor de route naar Alhambra en een kaart in Google Maps.

Alhambra Openingstijden

Je kan Alhambra het gehele jaar bezoeken behalve op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Voor de openingstijden worden twee periodes gehanteerd. In de winter is het complex korter geopend dan in de zomer.

1 April t/m 14 oktober

Openingtijden Kaartverkoop
Dag (ma t/m zo) 08:30 – 20:00 08:00 – 20:00
Avond (di/za) 22:00 – 23:30 21:00 – 22:45

15 Oktober t/m 31 maart

Openingtijden Kaartverkoop
Dag (ma t/m zo) 08:30 – 18:00 08:00 – 18:00
Avond (vr/za) 20:00 – 21:30 19:00 – 20:45

Alhambra Tickets

Alhambra is een bezienswaardigheid die in vele Europese toplijsten te vinden is. Hierdoor is het eigenlijk altijd druk en lopen de wachttijden al snel op tot 1-2 uur. Wanneer het erg druk is dan worden er zelfs helemaal geen bezoekers meer toegelaten. Mocht je Granada en Alhambra willen bezoeken dan is het sterk aan te raden om je tickets vooraf te kopen en het liefst met een optie tot “skip the line”. Je kunt je de tickets kopen op GetYourGuide.

Granada Card

Wanneer je Granada wilt verkennen is het ook mogelijk om een speciale Granada Card te kopen. Deze geeft niet alleen toegang tot Alhambra (incl. “skip the line”) maar ook tot andere bezienswaardigheden zoals het Science Park, Museu CajaGranada en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad.

Hotels Granada

Granada is een prachtige plaats om te verblijven. Granada heeft veel meer te bieden dan alleen Alhambra waardoor een overnachting in één van de vele hotels aan te raden is. Klik op de onderstaande links en bekijk welke hotels beschikbaar zijn.

Patio de los Arrayanes, Alhambra Granada.

Autoverhuur

Wanneer je langs de kust van Spanje verblijft wil je misschien een bezoek brengen aan Alhambra en Granada. Diverse reisorganisaties zullen dagtrips naar Alhambra verzorgen en ook zal er de mogelijkheid zijn om via deze bedrijven een auto te huren. Klik op de onderstaande link om alvast zelf een auto te reserveren. Deze link kan je tevens gebruiken om de aangebonden huurprijzen te vergelijken.

Alhambra links

Wil je nog meer informatie over Alhambra dan hier staat? Bezoek de onderstaande websites voor foto’s, videos, reviews en het laatste reisadvies voor Spanje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op de officiële website van Alhambra kan je een mooie plattegrond in pdf vinden van het complex. De plattegrond is in het Spaans maar is ook zeker goed te gebruiken als je geen Spaans kan lezen.

Alhambra in Granada: Patio de los leones.

Alhambra reviews

Ben jij in Alhambra geweest? Graag ontvangen we hieronder jouw reactie met beoordeling.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. iLoveStedentrips stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*